Symbio Kunstprijs

Er is een belangrijke rol weggelegd voor kunst in de maatschappij:
kunst confronteert, kunst kan wakker schudden en kan mensen aanzetten hun houding of manier van handelen te veranderen.

About section

Elk jaar organiseert Stichting Symbio een kunstprijs om bewustwording te creëren rondom de negatieve impact van de mens op de aarde. Kunst wordt zo ingezet als krachtige motivator om positieve verandering teweeg te brengen.

De Symbio Kunstprijs is bedoeld voor jonge, talentvolle kunstenaars in Nederland die zich in hun werk bezighouden met (een van de) focusgebieden  van de stichting: duurzame energie, circulaire economie en voeding zonder dierenleed. De stichting nodigt hen uit tot het indienen van een ontwerp waarbij de mate van impact van het kunstwerk een van de belangrijkste beoordelingscriteria is.

Kunstenaars uit alle beeldende kunst- en ontwerpdisciplines kunnen deelnemen, er worden geen eisen gesteld voor een specifiek medium. Het mag een blijvend object zijn, maar dat hoeft niet. Het is een vereiste dat duurzaamheid en de mate van reversibiliteit voorop staan bij de realisatie en in het productieproces van het werk.

Samenwerking met Oerol

Stichting Symbio werkt nauw samen met stichting Oerol. Het winnende ontwerp wordt uiteindelijk gepresenteerd en uitgevoerd tijdens het Oerol Festival dat ieder jaar in juni plaatsvindt op Terschelling. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt meegenomen hoe en in welke mate het ontwerp zich verhoudt tot deze bijzondere locatie.

oerol-logo-ZW.jpeg

Geldbedrag

De prijs voor de editie 2023 bestaat uit twee geldbedragen: een bedrag van € 7.500,- als kunstenaarshonorarium en een bedrag van maximaal € 15.000,- voor de realisatie van het kunstwerk. De locatie en moment-tijdsduur van het te realiseren kunstwerk/project vallen onder de verantwoordelijkheid van Stichting Symbio. Bij het projectplan dient een begroting te worden ingediend waarin zowel de productiekosten als het kunstenaarshonorarium zijn opgenomen.

Uitreiking eerste
Symbio Kunstprijs

Op donderdag 16 juni 2022 werd de eerste Symbio Kunstprijs uitgereikt bij de Wierschuur tijdens het Oerol Festival op Terschelling. Tamar Blom mag zijn werk ‘The Descent’ gaan realiseren op Oerol Festival 2023.

Symbio kunstprijs22_Tamar Blom_Neeke Smit_1.jpg
Symbio_grafische elementen_background cirkels_horizontal.png

Symbio Kunstprijs 2022 - 2023

De inschrijving voor de Symbio Kunstprijs 2022 is 1 maart 2022 gesloten. Een vakjury koos uit alle aanmeldingen één winnaar en twee aanmoedigingswerken die alle drie in conceptvorm op het Oerol Festival zijn gepresenteerd aan het publiek. Bezoekers van het Oerol Festival konden de concepten gedurende het gehele festival bekijken en beluisteren. Het winnende ontwerp van Tamar Blom werd op 16 donderdag juni gepresenteerd bij de Wierschuur op Terschelling en zal volgend jaar op het festival worden uitgevoerd.

De vakjury editie 2022 bestond uit:
1. Marin de Boer - creative producer Expedition program
2. Zoro Feigl - beeldend kunstenaar
3. Judith Spijksma - conservator Moderne Kunst Fries Museum
4. Roos van der Lint - kunstcriticus Groene Amsterdammer
5. Gemma Reuten/Hein de Graaf - Stichting Symbio

Coördinator en spin in het web van de  Symbio Kunstprijs is Marijke Tiemersma.

NB De aanmelding voor de Symbio Kunstprijs 2023 is nog niet geopend. Houd deze website of ons Instagram account  in de gaten voor een update over de start van de Open Call 2023 of schrijf je in via  kunstprijs2023@stichtingsymbio.nu om door ons op de hoogte te worden gebracht als de Open Call start.

Symbio referentie kunstinstallatie 2_lr.jpg